Zaawansowana analiza wątroby w aplikacji Synapse 3D – Fujifilm

kw 5 grudnia 2016 0
Zaawansowana analiza wątroby w aplikacji Synapse 3D – Fujifilm

Volume analyzer SYNAPSE VINCENT for liver analysis

Streszczenie

W ostatnich latach aktywnie dąży się do zapewnienia większego bezpieczeństwa operacji, poprzedzając je symulacjami przeprowadzanymi za pomocą technologii trójwymiarowej wizualizacji obrazu. Podążając za tym trendem, Ministerstwo Zdrowia, Pracy i Opieki Społecznej uznało „nawigację wspomaganą obrazowo w hepatektomii” za zaawansowaną technikę medyczną. Metoda ta ma na celu poprawę bezpieczeństwa operacji poprzez obliczenie objętości wątroby zaopatrywanej przez poszczególne naczynia krwionośne oraz zasymulowanie wielkości obszaru resekcji i pozostałej części wątroby, jeszcze przed samą operacją. Obliczenia i symulacje są przeprowadzane na podstawie obrazów tomografii komputerowej dzięki trójwymiarowym rekonstrukcjom pozwalającym na wyodrębnienie obszarów wątroby, naczyń oraz guzów przed przeprowadzeniem zabiegu hepatektomii. Aby wspomóc symulację przedoperacyjną, oprogramowanie do zaawansowanych rekonstrukcji Synapse 3D firmy Fujifilm zawiera jako jedną z aplikacji specjalizowany moduł do analizy wątroby (Liver Analysis), zawierający unikalne na rynku algorytmy. W artykule przedstawiono samą technologię oraz kierunki dalszych badań i rozwoju.

Słowa kluczowe: hepatektomia, algorytm Image, Intelligence, wątroba, cholangiopankreatografia, rezonansu magnetycznego, symulacja

Pełna wersja artykułu dostępna w prenumeracie i sieci salonów Empik (półka: prasa popularno-naukowa).

Shunsuke Ohshima
Japońskie Stowarzyszenie Chirurgii Wątroby, Dróg Żółciowych i Trzustki (Japanese Society of Hepato-Biliary-Pancreatic Surgery)
Artykuł oryginalny: J Hepatobiliary Pancreat Sci (2014) 21:235–238

Napisz komentarz »

Dalszym korzystaniem z witryny, wyrażasz zgodę na wykorzystanie cookies. więcej informacji

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.

Zamknij